EN NU 60+
9 januari 2024

EN NU 60+

Bij het bereiken van mijn zestigste levensjaar stelden onverwachte vragen zich aan me voor: ‘Hoe lang heb ik nog? Wat staat me nog te wachten aan ervaringen? Heb ik het maximale uit het leven gehaald? Zijn mijn doelen bereikt? Heb ik iets gemist? Wat heb ik laten liggen? Waarvoor heb ik werkelijk geleefd? Wat is de betekenis van dit alles? Is al mijn streven tevergeefs geweest? Ga ik ergens heen? Keer ik terug?’

Dit markeert het begin van mijn nieuwe boek, getiteld ‘Bewust Zijn’, dat dit jaar  zal worden uitgebracht. Het voorwoord neemt ons mee op zoek naar vrijheid en zingeving. Het inzicht ontstond via Karen Hamaker Zondag, waar ik graag naar de podcast luister en waar ik tussen 2001-2004 een opleiding volgde en deelnam in 2022 aan een workshop astrologie. Ze vertelde me dat we elke 30 jaar een rondje maken langs de huizen, beginnend in ons geboortehuis en nu, op mijn zestigste, voor de derde keer.

Laten we aannemen dat ik nogmaals 30 jaar op aarde mag doorbrengen. Waarom komen deze vragen nu pas? Het afgelopen jaar heeft een opmerkelijke verandering in mij plaatsgevonden: bewustwording van het groepsgeweten en hoe ik verantwoordelijkheid mag nemen voor mijn eigen leven.

“Om volwassen te zijn en het leven werkelijk te omarmen, zal ik moeten groeien,” zoals ze zegt in het boek van De Fontein. Onontkoombaar is de dynamiek van schuld en onschuld. Het antwoord op hoe ik hiermee omga, moet ik zelf formuleren. Welke keuzes maak ik en ben ik bereid de consequenties zonder morren te dragen? Als ik dat niet wil of durf, blijf ik kind en onschuldig. Op een bepaalde manier zal ik me leeg blijven voelen, omdat ik me niet wil verbinden met wat ook bij het leven hoort: schuldig maken. Het aanvaarden van mijn schuld is het aanvaarden van mijn leven, en het dragen van de verantwoordelijkheid daarvoor.

Duidelijkheid kwam en het was tijd om NTINLP te verlaten. De boodschappen om verder te gaan waren overduidelijk. Het Kennis Boek was een ander verhaal. Ik merkte dat ik verstrikt raakte in het boek en niet wilde voldoen aan de regels, omdat dat naar mijn mening geen eenheidsbewustzijn was. Ik zat vast in beide en groeide niet verder. Dus liet ik los, wat niet eenvoudig was gezien mijn neiging me te verbinden. Ook Janosh kwam op mijn pad, maar ook dat heb ik losgelaten voordat ik het begon vast te pakken. En wat levert dat op? Het voelt alsof ik nog meer verbonden ben met het NU.

Afgelopen jaar vond ik een nieuwe plek, een ander huis in de stad, waardoor ik veel in de natuur ben te vinden. Het bos of het strand. Bij mooi weer geniet ik uren op het strand en neem ik een duik in de zee. Daarnaast hebben we vakantie gevierd in Duitsland, Frankrijk en Spanje.

In december 2023 heb ik een ‘Healing Space’ behandeling ondergaan waarbij ik voelde dat ik volledig werd geheeld. Er werkten allerlei mooie zielen aan me om me energieveld te helen. Ik wil ervaren hoe mijn leven zou zijn als ik besluit om op een andere tijdlijn te gaan wandelen, nieuwe dingen en andere mensen te ontmoeten en niet langer vast te hoeven houden aan het oude. Het voelt alsof dit jaar een prachtig nieuw jaar gaat worden, op alle fronten.

Naast familieopstellingen heb ik het afgelopen jaar nieuwe dingen ontwikkeld, zoals de workshop ‘De Spiegel’ en het programma ‘Bewust Zijn’. In 2024 gaat mijn vriendin Esther van Ziesoo training geven voor mensen die systemisch Opsteller willen worden, en ik ben daar ook bij. In 2024 komt mijn derde boek dus uit ‘Bewust Zijn’.

Is er een deel in jou waar je ook nog naar wilt kijken? Kijk dan even op de website en misschien zit er wat voor jou bij. Dit om nog bewuster te worden van jezelf. Welkom!

Ik wens iedereen allemaal een gezond, helder en bewust 2024.

Met warme groeten, J oké, praktijk voor Persoonlijke Ontwikkeling d.m.v. Familieopstellingen.