Collectief Geweten
20 september 2023

Collectief Geweten

 

Vandaag 20 september 2023 de geboortedag van mijn moeder in 1927. Ze zou vandaag 96 jaar op Aarde zijn geworden. Ze is over gegaan op 18 febr. 2005 op 77 jarige leeftijd. 10 jaar na mijn vader die op 27 febr. 1995 is overgegaan.

Van deze twee mensen heb ik het leven gekregen.

Net even de dankbaar opgeschreven van gisteren en LEVEN lezen
Dank je wel, leven, voor dit moment in de tijd en voor deze plek. Voor dit ‘hier en nu’ waarin ik thuis ben. Ik ben dankbaar voor dit bestaan en alles wat het me brengt. Alle mensen, dieren en planten die me hebben gemaakt tot wie ik nu ben. Dank voor de hulp en de steun die me vertrouwen hebben gegeven en voor de uitdagingen die me kracht hebben geschonken. Dan voor de wonderlijke cyclus van leven en dood.

En zo is het voor de uitdagingen want dat was het met een moeder die haar broertje op jonge leeftijd verloor, dit vertelde ze me vlak voor haar overlijden. Een andere broer die zelfmoord heeft gepleegd op zijn 22. Mijn vader die op 14 jarige leeftijd zijn moeder verloor aan de ziekte kanker. Deze overleden mensen werd nooit meer overgesproken net of ze nooit bestaan hebben. Tot de dag van vandaag heb ik ook altijd de vraag, mensen overlijden paar weken geleden nog Maarten van der Steen en vervolgens gaat het leven door met alle perikelen die erbij horen. Een ex zwager die al jaren geleden is weg gegaan en nooit meer over gesproken word.

In 2010 kwam ik in het systemisch werk – familie opstellingen terecht want ja dood was in mijn leven een groot issue. Als de doden hun plek hebben kan je het leven nemen een mooie uitspraak in het systemisch werk.

Dood en mannelijke energie was mijn overlevingsmechanisme. Een overlevingsmechanisme waar ik altijd mee weg kwam en waardoor ik een enorme kracht ontwikkelde in mezelf. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik op de aarde geknikkerd was en dat ik het zelf uit moest zoeken. Het systemische werk – familie opstellingen en de opleiding die ik tot 2013 volgende hebben er voor gezorgd om enigszins in de gaten te krijgen hoe werkt dit in mijn leven en in ons gezin waar ik uit kom. Het eigene maakt sterk dus ja ik moest het zelf doen. Waarden en Overtuigingen opnieuw in het daglicht gezet.

Het collectief geweten.

Dit is een groepsgeweten. Het kijkt naar de familie als één geheel en naar een groep in zijn totaliteit. Het dient het overleven van de hele groep, zelfs als daarvoor een individu moet worden opgeofferd. Het dient de compleetheid van de groep en volgt die ordeningen die haar overleven het beste garanderen. De eerste ordening die het geweten dient is: elk lid van de groep heeft evenveel recht om erbij te horen. Wat gebeurt er als een groepslid het recht om erbij te horen wordt ontzegd? Een ander familielid neemt plaatsvervangend het lot van de buitengesloten persoon over. Het denk zoals de buitengesloten persoon en vertegenwoordigt zijn rechten. Als de buitengesloten persoon zijn plaats terugkrijgt, dan wordt zijn familielid weer vrij.

Erbij horen, over de grenzen van de dood heen

We moeten beseffen dat iemand door zijn dood niet zijn recht om erbij te horen verliest. Dat betekent dat gestorven familieleden op dezelfde manier door dit geweten worden beïnvloed als de levende. Niemand wordt door zijn dood van zijn familie gescheiden. Dit geweten wil ook de buitengesloten familieleden in de familie terugbrengen, juist deze.

Alleen liefde kan het oplossen

Alleen de doorvoelde liefde. Dit wordt ervaren als een liefde voor de ander, precies zoals die is. Ze wordt gevoeld als een verdriet over het verlies en gevoeld als een pijn over wat we de ander misschien hebben aangedaan. In deze liefde voelen we ook of ze de ander bereikt, verzoent en tot rust laat komen. Of de ander zijn plaats weer inneemt en deze ook behoudt. Dan komt het collectief geweten tot rust.

De Rangorde

Deze ordening houdt in dat iedereen die plaats in de groep mag en moet innemen die hem op grond van de rangorde in tijd toekomt. Degene die eerder was, heeft voorrang op degene die er later bij komt. Ouders hebben voorrang op de kinderen. Ieder heeft zo zijn eigen, hem toekomende plaats. In mijn gezin met Koen en Gijs neem ik met Martijn de eerste plaats in.

Dit was nog maar een stukje van de boeiende materie uit het boek van Bert Hellinger ‘De bewegingen van de geest.’

Het leren van o.a. NLP, Systemisch werk en Spiritualiteit en wat niet nog meer heeft me gemaakt tot wie ik nu ben vandaag.

Een prachtige methode het systemisch werk – familie opstellingen inmiddels noem ik het opstellingen waarin ik niet alleen maar vader, moeder etc… opstel zo ook delen en werk ik in het nu daarmee. Je hart, je hoofd, het mannelijke of het vrouwelijke, het deel waar je tegen aan loopt wat het ook is. Je delen waar je kracht uit haalt. Delen die uit verbinding zijn en waar je weer mee in verbinding mag. Alles is er en alles doet mee.

Wil je ook je plek innemen in het systeem dan is een opstelling een mooie methode. WELKOM!