De Kracht van de Vlinder
2 maart 2024

De Kracht van de Vlinder

In mijn boek “De Kracht van de Vlinder” wat uiteidelijk toch een andere titel gaat aannemen vermoed ik zo deel ik een bijzondere reis die ik heb gemaakt, zowel letterlijk als figuurlijk. Het begon allemaal tijdens een familievakantie in Costa Rica, waar ik gefascineerd raakte door de prachtige Blauwe Vlinder die daar te zien was. Toen ik vleugels van deze vlinder vond in een park, besloot ik ze mee te nemen naar Nederland en tussen de pagina’s van een boek te bewaren.

Op datzelfde moment lanceerde onze oudste een nieuwe communicatievorm, waarbij de Blauwe Vlinder als symbool werd gebruikt. Geïnspireerd door deze gebeurtenis, koos ik ervoor om de naam “Praktijk de Blauwe Vlinder” te gebruiken voor mijn praktijk. Sindsdien bleef de vlinder op bijzondere manieren in mijn leven verschijnen.

Toen mijn moeder in het ziekenhuis belandde op 31 januari 2005, de geboortedag van mijn vader, kocht ik een kaart met een driedimensionale vlinder die ik aan haar bed hing. Deze vlinder bracht haar troost en vreugde in moeilijke tijden. Tijdens haar uitvaart op 22 februari droeg ik een gedicht voor over de symboliek van de vlinder. Het nummer van Marco Borsato, Vlinders heb ik na haar overlijden vaak gedraaid.

In dit zelfde jaar, tijdens een vakantie in Italië, ontdekte ik een oranje vlinder met een halve vleugel in het zwembad. Ik voelde een sterke verbinding met deze vlinder en besloot reiki op hem uit te oefenen. Op hetzelfde moment kregen we het trieste nieuws dat Martijns opa was overleden, wat de ervaring nog meer betekenis gaf.

Het jaar daarop kregen we opnieuw bezoek van een oranje vlinder met een halve vleugel, die ik natuurlijk op camera vastlegde. De aanwezigheid van deze vlinder was voor mij een krachtig en betekenisvol teken.

Na deze gebeurtenissen is de vlinder altijd een belangrijk symbool geweest in mijn leven en heeft zelfs een plekje gekregen in het logo van mijn praktijk en nieuwe naam sinds 2020, J oké, praktijk voor persoonlijke ontwikkeling en in het ontwerp van de flower of life.

Waar staat de vlinder voor mij voor?
Hij symboliseert transformatie, balans, gratie. Oude symbool voor de ziel, vreugde, moed, reïncarnatie, magie, schoonheid, liefde en het kennen en begrijpen van jouw positie in het leven.

De vlinder wil je ook laten zien dat verandering goed is. Wees er niet bang voor, maar omarm het juist.
Oftewel: ‘Dans door het leven met vreugde en plezier, want het leven is om van te genieten’.

Ik besluit om de medicijnkaarten te pakken en de vlinder eruit te pakken: Wat verteld de vlinder ons nog meer?

Vlinder:
De kracht die Vlinder ons brengt, is verwant met de lucht. Het is de geest, en het vermogen om de geest te kennen of te veranderen. Het is de kunst om van gedaante te verwisselen. Om de kracht van Vlinder toe te kunnen passen, moet je op intelligente wijze je positie in de cyclus van zelftransformatie observeren. Net als de Vlinder bevind je je altijd in een bepaald stadium van je leven. Misschien verkeer je in het eistadium, het begin van alle dingen. In dit stadium wordt een idee geboren. Het is dan nog geen werkelijkheid. In het larvestadium besluit je om je idee werkelijkheid te laten worden. In het coconstadium richt je je naar binnen, je voert je project of idee uit of ontwikkelt het. Dit geldt niet alleen voor projecten of ideeën, maar ook voor aspecten van je persoonlijkheid waar je iets aan wilt doen. In het laatste stadium van gedaanteverwisseling wordt uit de pop Vlinder geboren. In deze laatste fase laat je de wereld delen in de kleuren en de vreugde van je schepping.

Als je nauwkeurig kijkt naar wat Vlinder je probeert te leren, zul je beseffen dat het gaat om de eeuwigdurende cyclus van zelftransformatie. Om erachter te komen in  welk stadium van de cyclus je je bevindt, dien je je af te vragen:
1) Is dit het eistadium, is het alleen maar een gedachte of idee?
2) Is dit het larvestadium, moet ik een besluit nemen?
3) Is dit het coconstadium, ontwikkel en doe ik iets om mijn idee werkelijkheid te laten worden?
4) Is dit het geboortestadium, deel ik mijn voltooide idee met anderen?

Als je jezelf deze vragen stelt, zul je ontdekken in welk verband je momenteel met Vlinder staat. Wanneer je begrijpt waar je bent, kan het symbool je leren wat je vervolgens moet doen om verder te komen in de cyclus van zelftransformatie. Als je weet welk stadium je doormaakt, zul je de creativiteit van Vlinder zien. Het is gemakkelijk om de lucht, of geestelijke kracht, van Vlinder toe te passen. Als je bijvoorbeeld de laatste tijd uitgeput hebt gevoeld en je hebt afgevraagd hoe je je vermoeidheid kunt helen, let dan op de kleuren waartoe je je recentelijk aangetrokken hebt gevoeld. Voelt je lichaam zich beter bij groen? Zou dit kunnen betekenen dat je meer groene groenten moet eten? Deze manier van denken wordt geïnspireerd door de kracht van Vlinder.

Vlinder kan helderheid scheppen bij je geestelijke ontwikkeling, kan je helpen een project uit te voeren en kan je terzijde staan bij het vinden van de volgende stap in je persoonlijke leven of je loopbaan. De belangrijkste boodschap die dit symbool te bieden heeft, is dat je gereed bent voor een gedaanteverwisseling.

Ben je ook toe aan verandering en wil je je bewust worden in welke stadium jij je van de vlinder bevind, 1-4, dan is de methode familie opstellingen misschien wel iets voor jou. In een opstelling leggen we de energie bloot waar je tegenaan loopt. We hoeven er niet helemaal in en kunnen doordat je het buiten je zet en naar kijken en er mee in verbinding te gaan. Het zou zo maar kunnen dat je het al je hele leven draagt vanuit de geschiedenis. De module teruggave die we toepassen geeft verlichting. Ben je ergens helemaal klaar mee dan zetten we het herschrijven van het contract in. Hierna kun je je nog meer verbinden met de delen waar je blij van word en die je energie geven. Word jij de vlinder van jouw leven?

In contact kun je het contactformulier invullen voor een afspraak te maken. Zowel live als online kan je een opstelling doen.

Liefdevolle groet, Joke