Familie opstelling
14 maart 2024

Familie opstelling

Een cliënt op mijn pad die nog niets van opstellingen (familieopstellingen) weet. Wel stoer om dan te komen en met deze methode te willen werken en dat alleen omdat iemand tegen haar zei: ‘Je zou eens familieopstellingen kunnen doen een prachtige methode om met de dingen te werken waar je tegen aanloopt.

Na een korte uitleg duiken we in haar familie geschiedenis door middel van een genogram. Uiteindelijk komen we bij de vader van haar vader haar opa terecht, de oorlog en die in een strafkamp had gezeten. Zijn favoriete uitspraak werd na deze ervaring: ‘Jij hebt de oorlog niet meegemaakt.’ Er werd niet inhoudelijk over deze oorlog gesproken en is haar opa op een jonge leeftijd van 67 jaar overleden, 2 weken voordat deze cliënt geboren werd.

Nooit maar ook nooit zullen we zeker weten wat er zich in de geschiedenis heeft afgespeeld, laten we veel meer in het NU kijken om de geblokkeerde energie weer opnieuw te laten stromen.

We beginnen de opstelling met de geblokkeerde energie. Deze energie uit zich bij haar als boosheid en waar ze regelmatig een trigger op heeft. Ze besluit een rood poppetje voor dit te pakken en die zet ze met enige boosheid pakt op het systeembord. De opstelling is begonnen.

Daarna vraag ik haar een poppetje voor zichzelf te kiezen. ‘1 maar vraagt ze?’ Ik zeg: ‘ Hoezo?, hoeveel wil je er meer kiezen voor jezelf dan?’ ‘Nou 3 en ze kiest een groen poppetje voor zichzelf en die zet ze op enige afstand schuin voor de het rode poppetje neer. Naast zich zet ze de 2 anderen links een roze en rechts een paars poppetje.

Wat opvalt is dat het rode poppetje die voor boosheid staat helemaal op zich zelf staat. Als ik er me ermee verbind als representant staat ze zo schuin voor me en kijkt een andere kant op. Ik voel enige boosheid in mijn lijf en deel dit met haar. Ze mag haar opa in op het systeembord plaatsen waar ze een goud poppetje voor kiest en die plaats ze achter zich. We zitten in de goede film.

We gaan er niet helemaal in in de zwaarte omdat ze ook aangeeft er wel klaar mee te zijn en zich bewust is dat ze deze boosheid niet meer hoeft te dragen. Door een switch in bewustzijn en we veel meer in het systemische veld zitten die alle dimensies doordringt besluit ik alleen een terug gave te doen.

Ik pak een A4 en zet er opa en zijn naam op en leg hem in de ruimte. Vervolgens mag ze iets uit de huiskamer zoeken wat de energie vertegenwoordigt die ze wilt terug geven. Dit wordt uiteindelijk de uil en mag ze tegenover haar opa plaatsnemen met enige afstand. In haar lijf en in de vertraging geeft ze het terug aan haar opa. De woorden ‘Ik droeg het voor jou uit liefde, Ik droeg dit mijn hele leven voor jou en ik betaalde er een hoge prijs voor. Dit is niet van mij, maar van jou. Ik heb dat niet nodig en ik wil het ook niet. Ik geef het aan je terug’ spreekt ze uit. Elke stap die ze maakt gaat ze terug naar haar lijf en hoe het voelt. Ze zet uiteindelijk de uil bij haar opa neer. De uil heeft nog een boodschap voor haar. Uil staat symbolisch voor helderziendheid, astrale projectie en magie. Uil wordt vaak geassocieerd met tovenaars en heksen. Uil wordt gezien als symbool van wijsheid.

Terug naar het systeembord. Het gouden poppetje, opa en het rode poppetje, boosheid verdwijnen naar de achtergrond. Waar we aandacht aan geven groeit dus laten we veel meer de delen op het systeembord plaatsen waar ze energie van krijgt en in haar kracht komt te staan. De delen wat haar naam betekent, talent, lieflijke, de uil zijn wijsheid, haar hondje waar ze heel blij van wordt wil ze er ook bij hebben. Ze voelt zich goed in haar lijf en er is veel rust en hierbij ronden we het af.

Mijn advies is om van de opstelling een foto te maken en op haar telefoon te zetten en ook om deze opstelling met poppetjes of andere dingen wat ze heeft thuis neer te zetten. Haar ziel zal elke keer als ze langs loopt herinneren, bewustwording van deze prachtige delen die ze bezit.

Nu begint het pas ze wordt zich nog meer bewust en mag zelf haar keuzes maken hoe ze hier mee omgaat. Opstellingen geven geen oplossing wel inzichten, helderheid en bewustwording.

Weet jij ook nog niets van familieopstellingen neem dan contact met me op en boek een sessie en zal ik je alles uitleggen van deze prachtige methode.

Liefdevolle groet Joke