Gedachten
25 oktober 2022

Gedachten

Ik kom nogal eens wat deelnemers in mijn praktijk tegen die verdwalen in de verhalen. Daardoor zijn ze veel minder in contact met hun lijf en hart. De gedachten die we zelf maken en wat zo een eigen leven kan gaan lijden, wat niet de werkelijkheid is. In het hoofd, gedachten zijn we niet in het NU en wel in het verleden of het heden.

Ik werd me van de zomer bewust van mezelf hoe doe ik dat in mijn hoofd, uit mijn hoofd. Daarom schreef ik dit verhaal en plaatste het op sociale media in de groep bewustZijn die ik beheer.

Wandelen aan Zee. Dit stond lange tijd op de dinsdagmorgen op mijn agenda. Als de zon schijnt is er schaduw van mezelf op het strand. Als er een wolk voor de zon is dan vervaagd hij. Ik ben me bewust van de schaduw en van de verhalen die ik maak in mijn hoofd. Af en toe komt er wel eens in mijn leven langs of ik het allemaal nog wel leuk vind, het leven. Er is op dat moment een emotie die ik voel. Ik merk dat ik de golven van de zee niet meer hoor. De warmte van de zon niet meer voel op mijn huid. De honden die spelen op het strand heb ik zelfs niet meer in de gaten. Ik bedenk me dat de wolk voor de zon is en geen schaduw op het strand en ik mag focussen op mijn ademhaling, mijn lijf, mijn hart. Naar de kamer in mijn hart ‘het niet weten’. Ik hoor de golven weer en voel de zon en de wind door mijn haren. Even bij terugkomst een cappuccino bij mijn favoriete tentje bad Zuid in Egmond aan Zee. Ik ben weer in contact met mijn lijf.

Onze gedachten komen uit een universeel veld van alle gedachten. We hebben 40.000 tot 60.000 gedachten per dag.

De Wetenschap: Je gedachten zitten in je brein.

Er zijn wetenschappers (zoals Dick Swaab, emeritus hoogleraar in de neurobiologie) die van mening zijn dat je gedachten een biologisch fenomeen zijn. Ze worden gecreëerd door je hersenen op basis van bijvoorbeeld je ervaringen, je DNA, wat je geleerd hebt op school en je karaktereigenschappen. Over alles wat je meemaakt denk je na. Je analyseert, associeert en combineert en je slaat het als ervaringen, herinneringen, oordelen, meningen, waarden op in je brein.
Als je dood gaat stoppen je gedachten dus ook. Er zijn geen gedachten meer. In deze optiek is er dan ook geen leven na de dood.

De  spirituele leer: Je gedachten komen uit een universeel veld van alle gedachten.

Spirituele leermeesters (zoals Eckhart Tolle, Edgar Cayce, Lynne McTaggart) verklaren het hebben van gedachten op een heel andere manier. Onze gedachten zitten niet in ons brein maar in een energetisch universeel veld van gedachten. Een vierde dimensie waarmee wij allemaal via onze ziel verbonden zijn en waar alle mogelijke gedachten aanwezig zijn. (Binnen het systemisch werken wordt dit ook wel het wetende veld genoemd.)

Edgar Cayce maakt nog een onderscheidt tussen het universele veld en het veld van de ziel van ieder mens. Zij bevat een kroniek van alle gedachten en activiteiten die tot haar individuele ervaring behoren. Tegelijk behoren deze ook tot het universele veld van gedachten. Door je ziel gericht af te stemmen op het veld van gedachten worden de hier bijbehorende gedachten uit het veld gefilterd. Het gericht afstemmen doe je door je intentie, je idealen neer te zetten. Net zoals je een radio afstemt op een zender.

Je zou jezelf als een computer kunnen zien die verbonden is met het internet waar alle informatie aanwezig is. Je eigen intentie en motivatie bepaalt dan welke informatie je opzoekt en op je computer bewaart. Je hersenen fungeren hierbij als intermediair tussen je bewustzijn (je ziel) en je lichaam. Als je je teen stoot laat het via je hersenen aan je bewustzijn weten wat er gebeurd is en dat het pijn doet. En als je wil gaan schrijven geeft je bewustzijn je hersenen de instructie om bijvoorbeeld pen en papier te pakken. Maar ook van nieuwe ideeën die als gedachten vanuit het veld in je bewustzijn komen, kan je beslissen om je hersenen de opdracht te geven om ze om te zetten in actie.

Alle gedachten die zo in je bewustzijn komen zijn de basis waarmee jij je werkelijkheid creëert. Zoals Edgar Cayce zegt “the Mind is the builder’. Als je je gedachten de vrije loop laat word je een speelbal in het spel van het leven. Als je daarentegen je gedachten richting geeft gaat de bal de kant op die jij wil.

Pas dus op met wat je denkt.  “Have happy thoughts’’.

In een opstelling kunnen we jezelf, je hoofd en je hart neerzetten. Dit om bewustzijn te krijgen hoe jij dit doet. Ben je de hele dag in je hoofd of kan je je hart ook al inzetten? Welkom!